Τουρκική Εισβολή 1974

Στις 20 Ιουλίου 1974, κατά την αποφράδα εκείνη μέρα, γράφτηκε με μαύρες σελίδες ο επίλογος του δίδυμου εγκλήματος κατά της Κύπρου. Το άφρον πραξικόπημα για ανατροπή της νόμιμης Κυβέρνησης που έγινε στις 15 Ιουλίου 1974, ακολούθησε η βάρβαρη τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974.

Οι τούρκοι εισβολείς κατέλαβαν παράνομα το 37% του εδάφους της Κύπρου και καταπατώντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου εξεδίωξαν δια της βίας τους κατοίκους, αναγκάζοντάς τους να ζουν πρόσφυγες στην ίδιά τους την πατρίδα, μακράν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Από τότε η Φιλιά βρίσκεται υπό κατοχή και οι κάτοικοί της είναι διασκορπισμένοι σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και μερικοί στο εξωτερικό. Οι εκκλησίες μας εξακολουθούν να βεβηλώνονται και η πολιτιστική μας κληρονομιά να καταστρέφεται. Οι κατακτητές προσπαθούν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος που μαρτυρεί την καταγωγή, την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Όμως παρά τις αντιξοότητες, οι νόμιμοι κάτοικοι της Φιλιάς είναι σίγουροι ότι στο τέλος ο ήλιος της δικαιοσύνης θα λάμψει και θα επιστρέψουν αφέντες στον τόπο τους.

Όπως όλη η Κύπρος, έτσι και η Φιλιά πλήρωσε βαρύ το τίμημά της τουρκικής εισβολής, ιδιαίτερα σε νεκρούς, αγνοούμενους και αιχμαλώτους πολέμου.

  • Ο Χριστάκης Αποστολίδης έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 22 Ιουλίου 1974 στο τουρκοκυπριακό χωριό Εληά.

  • Ο Χαράλαμπος Θεολόγου και ο Κωνσταντίνος Παμής έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις 6 Αυγούστου 1974 κατά τη διάρκεια των φονικών μαχών Καραβά-Λαπήθου.

  • Ο Ανδρέας Μεττής υπηρετούσε ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός στην περιοχή Κερύνειας. Είναι αγνοούμενος από τις 16 Αυγούστου 1974.

  • Ο Κυριάκος Ιωάννου Κοκκοφίτης, Λοχίας, υπηρετούσε ως υπεύθυνος σταθμάρχης του Αστυνομικού Σταθμού Κυθρέας. Είναι αγνούμενος από τις 14 Αυγούστου 1974.

  • Ο Ιωάννης Θεοδώρου υπηρετούσε ως λοχίας στην περιοχή Καραβά-Λαπήθου. Η τύχη του αγνοείται από τις 6 Αυγούστου 1974.

  • Ο Ανδρέας Τσαγγάρης και η Ευανθία Σοφόκλη παρέμειναν στη Φιλιά μετά την κατάληψή της από τα κατοχικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου 1974 και από τότε αγνοείται η τύχη τους.

  • Ο ΣτέλιοςΧατζηστυλλής (Καραπατέας) και ο Νίκος Νικηταράς συνελήφθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και κρατήθηκαν σε φυλακές της Τουρκίας ως αιχμάλωτοι πολέμου.

 

fmovies