Πραγματοποιηθείσες Εκδηλώσεις

13

Πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στους πεσόντες και αγνοουμένους Φιλιάς

 

   Το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιάς σε συνεδρία του στις 29 Ιανουαρίου 2015 αποφάσισε ομόφωνα τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης και την ονομασία της αίθουσας των προσωρινών του γραφείων στην Περιστερώνα σε «Αίθουσα αγνοούμενου Ανθυπολοχαγού Ανδρέα Ιακώβου Μεττή», αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του προς την πατρίδα. Αποφάσισε επίσης όπως, μαζί με τον ήρωα Ανδρέα Μεττή, τιμήσει κατά τη διάρκεια της ίδιας σεμνής τελετής όλους τους Φιλιώτες πεσόντες και αγνοουμένους.

     Υλοποιώντας την απόφασή του το Κοινοτικό Συμβούλιο, διοργάνωσε την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 στα προσωρινά του γραφεία στην Περιστερώνα, σε συνεργασία με το Θ.Ο.Ι. Φιλιάς, πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στους Φιλιώτες πεσόντες και αγνοουμένους. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Επάρχου Λευκωσίας κ. Μάριου Παναγίδη.

     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Έπαρχος Λευκωσίας κ. Μάριος Παναγίδης, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων κ. Ανδρέας Παπαπολυβίου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας κ. Χριστάκης Καττιρτζής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας κ. Δήμος Γιάγκου, ιερείς και μεγάλος αριθμός κοινοταρχών της περιοχής, εκπρόσωποι κομμάτων και σωματείων, συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων και πλήθος κόσμου.

     Μέσα στα πλαίσια της εκδήλωσης τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια πινακίδας της «Αίθουσας  αγνοούμενου Ανθυπολοχαγού Ανδρέα Ιακώβου Μεττή» από τον Έπαρχο Λευκωσίας κ. Μάριο Παναγίδη και τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Σεργίδη. Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων άγημα του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς απένειμε τιμές. Προηγήθηκε δέηση από τον Αιδεσιμότατο Παπαστέφανο Χρυσάνθους μαζί με άλλους ιερείς για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και ανάγνωση  σύντομου βιογραφικού σημειώματος για τη ζωή και τη δράση του ήρωα από τον κοινοτάρχη κ. Ανδρέα Μιχαήλ.

    «…Κατά την αναδίπλωση του στρατού μας στη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων, ομάδα από 12 άντρες με αξιωματικό τον Ανδρέα, χωρίς να ειδοποιηθεί περί τούτου, παρέμεινε αποκομμένη σε περιοχή που έλεγχαν οι Τούρκοι. Στις 16 Αυγούστου 1974  οι 12 άνδρες ξεκίνησαν προς τα νότια με προορισμό τις ελεύθερες περιοχές. Όμως, κοντά στα χωριά Διόριος - Καπούτι βρέθηκαν αντιμέτωποι με Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι τους κάλεσαν να παραδοθούν.

     Αντί της παράδοσης, οι άνδρες, υπό τις διαταγές του Ανθυπολοχαγού Ανδρέα Μεττή, δείχνοντας απαράμιλλο θάρρος, ηρωισμό  και αυταπάρνηση, προτίμησαν και έδωσαν σκληρή και γενναία μάχη εναντίον των Τούρκων και ακολούθως διασκορπίστηκαν. Ο Ανδρέας, πιστός στο καθήκον, παρέμεινε εκεί τελευταίος θέλοντας πρώτα να καλύψει τους συντρόφους του να διαφύγουν. Οι δέκα από τους άντρες κατόρθωσαν να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ τα άλλα δύο παλικάρια, μεταξύ των οποίων και ο γενναίος Ανθυπολοχαγός Ανδρέας Ιακώβου Μεττής από τη Φιλιά, για άγνωστους λόγους δεν επέστρεψαν και από τότε αγνοείται η τύχη τους».

     Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Έπαρχος Λευκωσίας κ. Μάριος Παναγίδης και ο κοινοτάρχης της φιλοξενούσας κοινότητας Περιστερώνας κ. Μιχαλάκης Φωτίου, οι οποίοι, αφού συνεχάρησαν τους διοργανωτές, αναφέρθηκαν στην προσφορά των πεσόντων και αγνοουμένων μας στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ο κοινοτάρχης Φιλιάς στον δικό του χαιρετισμό, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…Είναι πραγματικά μεγάλη η τιμή και βαρύ το χρέος να μιλά κανείς για ήρωες και να αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σ’  εκείνους που επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους, το υπέρτατο χρέος τους προς την πατρίδα. Στους πεσόντες και στους αγνοούμενούς μας της τουρκικής εισβολής του 1974, αλλά και στους άλλους ήρωες των αγώνων μας για ελευθερία.

     Όπως όλη η Κύπρος, έτσι και η Φιλιά πλήρωσε βαρύ το τίμημα της τούρκικης εισβολής σε νεκρούς και αγνοούμενους:

  • Ο Χριστόφορος Ιωάννου Αποστολίδης-Ρωμηός, ο οποίος υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 22 Ιουλίου 1974 στο τουρκοκυπριακό χωριό Εληά, όπου η ομάδα του έπεσε σε ενέδρα που είχε στήσει ο εχθρός. Ο Χριστόφορος συμπεριλήφθηκε στην αποστολή εθελοντικά και μετά από μεγάλη επιμονή του και πολλές προσωπικές παραστάσεις προς τον διοικητή του. Ο πατέρας του Ιωάννης Αποστολίδης, με το άκουσμα της θλιβερής είδησης, ανεφώνησε περήφανα μέσα από τον πόνο του «στο καλό παιδί μου…χαλάλι της πατρίδας».
  • Ο Χαράλαμπος Θεολόγου από την Κυρά, νυμφευμένος με τη Φιλιώτισσα Θεογνωσία Κώστα Σσόα, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 6 Αυγούστου 1974 κατά τη διάρκεια των φονικών μαχών Καραβά-Λαπήθου.
  • Ο Κώστας Ανδρέα Παμής από την Κυρά, γιος του Φιλιώτη Ανδρέα Χριστοδούλου Παμή, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 6 Αυγούστου 1974 κατά τη διάρκεια των φονικών μαχών Καραβά-Λαπήθου.
  • Ο Ανδρέας Ιακώβου Μεττής, ο οποίος υπηρετούσε ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός στην περιοχή της Κερύνειας, είναι αγνοούμενος από τις 16 Αυγούστου 1974, μετά από γενναία μάχη που έδωσε υπό τις διαταγές του η ομάδα του στην περιοχή Καπούτι-Διόριος.
  • Ο Κυριάκος Ιωάννου (Κοκκοφίτη), Αστυνομικός Λοχίας, ο οποίος υπηρετούσε ως υπεύθυνος σταθμάρχης του Αστυνομικού Σταθμού Κυθρέας, εγκλωβίστηκε στην περιοχή Παλαικύθρου στην προσπάθειά του να διασώσει αμάχους και είναι αγνοούμενος από τις 14 Αυγούστου 1974.
  • Ο Ιωάννης Νικολάου Θεοδώρου από την Κατωκοπιά, γιος του Φιλιώτη Νικολάου Θεοδώρου (Πρωτόπαπα), ο οποίος υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά στην περιοχή Καραβά-Λαπήθου, είναι αγνοούμενος από τις 6 Αυγούστου 1974.
  • Ο Ανδρέας Ιωάννου Τσαγκάρης και η Ευανθία Σοφόκλη Χατζησολωμού εγκλωβίστηκαν στη Φιλιά μετά την κατάληψή της από τα κατοχικά στρατεύματα στις 16 Αυγούστου 1974 και από τότε αγνοείται η τύχη τους.
  • Η Χρυστάλλα Ορφανίδη εκτελέστηκε στο σπίτι της στην Κυθρέα εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς στις 15 Αυγούστου 1974, μαζί με τον σύζυγό της Ανδρέα Ορφανίδη από την Κυθρέα και τη θυγατέρα τους Μιλίτσα. Ο γιος τους Στυλιανός Ορφανίδης, ο οποίος υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά, είναι αγνοούμενος από τις 21 Αυγούστου 1974. Θεάθηκε για τελευταία φορά στην περιοχή Γύψου.

Μαζί με τους ήρωες του 1974 τιμούμε, επίσης, απόψε τον ηρωομάρτυρα συγχωριανό μας Ευριπίδη Κυριάκου, νυμφευμένο στον Κοντεμένο, ο οποίος σφαγιάστηκε στις 12 Ιουνίου 1958 στο Κιόνελι μαζί με τους άλλους 7 Κοντεμενιώτες ηρωομάρτυρες.

Υποκλινόμενοι στις αγέραστες μορφές των ηρώων μας, ανανεώνουμε την υπόσχεση ότι θα παραμείνουμε επί των επάλξεων μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση της μαρτυρικής μας πατρίδας. Πως θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε, πως δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Η αποφασιστικότητα και η θέληση για συνέχιση του αγώνα, για τον οποίο εκείνοι πρόσφεραν ό,τι ιερότερο είχαν, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής εκ μέρους μας, αλλά και την καλύτερη επιβράβευση στους ήρωες που τιμούμε απόψε».

     Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με προβολή ταινίας με θέμα τα 40 χρόνια προσφυγιάς, κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια από την «Κοινοτική Χορωδία Κατωκοπιάς» υπό τη διεύθυνση της κ. Σκεύως Οικονομίδου-Κύρου, απαγγελίες ποιημάτων από τον Ανδρέα Μεττή, Στέλιο Πρωτοπαπά, Σούλα Παρτασίδου και Μάρω Κασπάρη Άστρα και κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς από το «Χορευτικό Συγκρότημα Θ.Ο.Ι. Φιλιάς» υπό τη διεύθυνση της κ. Παναγιώτας Τάμπα. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο. Στον χώρο της εκδήλωσης στήθηκε πλούσια έκθεση φωτογραφίας του Κοινοτικού Συμβουλίου με θέματα από τη Φιλιά πριν και μετά την τουρκική εισβολή και προβλήθηκαν διαφάνειες από τον Πέτρο Σολωμού. 
   

Μπορείτε να δείτε τισ φωτογραφίες της εκδήλωσης εδώ.

Actions: E-mail | Permalink |
soap2day