Αντικατοχική Πορεία

Αγωνιστική Πορεία προς την Κατεχόμενη Φιλιά

Η Φιλιά είναι περήφανη γιατί είναι ουσιαστικά η πρώτη κοινότητα που εγκαινίασε τον θεσμό των Αγωνιστικών Πορειών προς τα κατεχόμενα δίνοντας έτσι το μήνυμα πως πέρα από την πολιτική ηγεσία, σημαντικό ρόλο, ίσως τον σημαντικότερο, έχει να διαδραματίσει και ο Κυπριακός λαός και ιδιαίτερα οι πρόσφυγες, διεκδικώντας εκείνο που τους ανήκει και ενθαρρύνοντας και θωρακίζοντας παράλληλα την πολιτική ηγεσία να διεκδικήσει με περισσότερη αποφασιστικότητα τα δίκαιά μας.

Το 1985, με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της τούρκικης εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, που συνέπεσε με την γιορτή του Προφήτη Ηλία, τον οποίο γιορτάζαμε στην Φιλιά και τελούσαμε την πανήγυρή του, οργανώθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή Φιλιωτών η πρώτη Αγωνιστική Πορεία προς τη Φιλιά με αίτημα την επιστροφή στο κατεχόμενο χωριό μας. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς στην Πορεία των Φιλιωτών, αφού με την  επαναδραστηριοποίησή του ανέλαβε την οργάνωσή της από κοινού με την Συντονιστική Επιτροπή.

Η Αντικατοχική Πορεία έγινε ετήσιος θεσμός και οργανωνόταν γύρω στις 20 Ιουλίου στην Περιστερώνα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το χωριό μας. Πριν από την Πορεία  τελούνταν μνημόσυνα των πεσόντων και των θανόντων στην προσφυγιά Φιλιωτών και δέηση για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Ακολούθως ελάμβανε χώρα τελετή στην πλατεία με ομιλίες και αγωνιστικά τραγούδια και στη συνέχεια ξεκινούσε η Πορεία με προορισμό την κατεχόμενη Φιλιά με τη συνοδεία των εικόνων των Αγίων μας, λαβάρων, σημαιών και διαφόρων συνθημάτων. Στο οδόφραγμα στη νεκρή ζώνη παραδινόταν ψήφισμα στον υπεύθυνο της Ειρηνευτικής Δύναμης με αίτημα την ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στην Φιλιά.

Η Αντικατοχική Πορεία των Φιλιωτών ήταν μαζική και γνωστή για την αγωνιστικότητα, το πάθος και την δυναμικότητά της, γι’ αυτό πάντοτε καλυπτόταν πλατιά από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και απέσπαζε πολύ εγκωμιαστικά σχόλια.

 

 

soap2day