Ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τροιζήνας

Από το λεύκωμα του Δήμου Τροιζήνας, Οδοιπορικό στο χρόνο και τον τόπο

Ο Δήμος Τροιζήνας ιδρύθηκε το 1997 με το νόμο 2539/1997 (Σχέδιο Καποδίστριας) με τη συνένωση των έξι κοινοτήτων της περιοχής, δηλαδή των κοινοτήτων Γαλατά (έδρα), Άνω Φαναρίου, Δρυόπης, Καρατζά, Τακτικούπολης και Τροιζήνας. Διοικητικά ανήκει στη Νομαρχία Πειραιώς της Περιφέρειας Αττικής και εκκλησιαστικά εντάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας Τροιζηνίας και έχει έκταση 200 τ.χλμ. περίπου. Συνορεύει δυτικά και νότια με το νομό Αργολίδας και βρέχεται ανατολικά και βόρεια από τον Κόλπο της Επιδαύρου, το Σαρωνικό Κόλπο και τον όρμο Μεγάλου Νεωρίου. Ο πληθυσμός του φτάνει (απογραφή 2001) τους 6.507 κατοίκους.

Ο Δήμος Τροιζήνας έχει γενικά ημιορεινό ανάγλυφο, με ορεινές τις δυτικές του περιοχές(δίνουν την αίσθηση φυσικού «φράγματος» προς την υπόλοιπη Αργολίδα) και πεδινή την παράκτια ζώνη. Υψηλότεροι όγκοι είναι το Ορθολίθι στα βόρεια (1.103 μ.) και οι Αδέρες στα νότια (726 μ.). Οι ακτές του είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ομαλές και προσβάσιμες, ενώ το υδρογραφικό σύστημα δεν περιλαμβάνει μεγάλους ποταμούς. Το κλίμα είναι εύκρατο και υγιεινό και στη χλωρίδα του περιλαμβάνονται σημαντικές δασικές εκτάσεις.

Η περιοχή του Δήμου Τροιζήνας έχει πλούσιο παρελθόν, που χάνεται στα βάθη της προϊστορίας και διατρέχει -συχνά με πρωταγωνιστικό ρόλο- όλες τις περιόδους της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης ελληνικής ιστορίας. Πατρίδα του Θησέα και επίκεντρο του δραματικού μύθου του Ιππολύτου και της Φαίδρας, συνδέθηκε αναπόσπαστα με την ομηρική παράδοση και τα έργα των μεγάλων τραγικών ποιητών και επηρέασε βαθιά τις εξελίξεις τόσο στον ιωνικό, όσο και στο δωρικό κόσμο.

Κοινωνός των μεγάλων εξελίξεων κατά την κλασική και μεταγενέστερη αρχαιότητα (Περσικοί Πόλεμοι, Πελοποννησιακός Πόλεμος, αλεξανδρινοί χρόνοι, ρωμαϊκή εποχή κλπ.), βίωσε με ένταση τις περιόδους του Βυζαντίου, της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας και υπήρξε επίκεντρο καταλυτικών εθνικών εξελίξεων την εποχή της Παλιγγενεσίας, καθώς και έδρα της ομώνυμης Εθνικής Συνέλευσης (1927), που έθεσε τις βάσεις ύπαρξης και συνταγματικής δομής του νεοελληνικού κράτους.

Σήμερα, η περιοχή του Δήμου Τροιζήνας εμφανίζει προϋποθέσεις ραγδαίας προόδου, η οποία κατά ένα μεγάλο βαθμό βασίζεται στην τουριστική της ανάπτυξη. Γενικά, αποτελεί αγαπημένο προορισμό χιλιάδων ημεδαπών και αλλοδαπών επισκεπτών ετησίως, που μπορούν να πορευτούν στα ίχνη της ιστορίας, να εξερευνήσουν την πλούσια μνημειακή της τοπογραφία και να απολαύσουν τις φυσικές της ομορφιές και την παραδοσιακή φιλόξενη διάθεση της εντόπιας κοινωνίας.

soap2day