Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη,  στην τελετή αδελφοποίησης της κατεχόμενης  Κοινότητας Φιλιάς με το Δήμο Τροιζήνας,  το Σάββατο 23 Μαΐου 2009  στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είναι πράγματι ιδιαίτερη η χαρά μου σήμερα, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να παραστώ και να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στη σημερινή τελετή της Β’ φάσης αδελφοποίησης της κατεχόμενης Κοινότητας Φιλιάς με το Δήμο Τροιζήνας.

Η σημερινή σας εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, γιατί πέρα από τους κοινούς στόχους και επιδιώξεις που εκφράζονται μέσα από αυτή τη σεμνή και λιτή τελετή αδελφοποίησης, αποκτά και διαστάσεις εθνικής αποστολής και προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί με τη σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνεται με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο η ζωντανή ύπαρξη της Φιλιάς, έστω και αν η Κοινότητά αυτή εξαναγκάστηκε πριν 34 χρόνια να ξεριζωθεί και να δραστηριοποιηθεί μακριά από την πατρώα γη.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου αυτής της συνεργασίας είναι το τυπικό επισφράγισμα της αδελφοποίησης αλλά και της επισημοποίησης μιας επιτυχούς και καρποφόρας συνεργασίας των δύο κοινοτήτων. Άλλωστε η Φιλιά και η Τροιζήνα μοιράζονται ένα πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν που έχει τις ρίζες του στην προϊστορία. Οι ανασκαφές στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Φιλιάς έφεραν στο φως ευρήματα που χρονολογούνται στο στάδιο της μετάβασης από την Χαλκολιθική Περίοδο στην Πρώιμη Χαλκοκρατία (2700 π.Χ. – 2000 π.Χ.) και η περίοδος αυτή ονομάστηκε από τους αρχαιολόγους «Πολιτισμός της Φιλιάς». Η αρχαία πόλη της Τροιζήνας σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα ιδρύθηκε τους προϊστορικούς χρόνους και καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, αλλά και της νεότερης ιστορίας, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ελληνική ιστορία με την ενεργό συμμετοχή της σε εκστρατείες και πολέμους.

Επιτρέψετε μου κ. Δήμαρχε Τροιζήνας να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης, αλλά και όλου του κυπριακού λαού, για την αμέριστη και πολύπλευρη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνικού λαού, και ειδικότερα του Δήμου Τροιζήνας, στον αγώνα που διεξάγουμε για λευτεριά και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Είναι για αυτό τον αγώνα που ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει δεσμευτεί να δώσει και δίνει καθημερινά το είναι του.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει διαμηνύσει αρκετές φορές την προσήλωση του στη βάση και τις αρχές λύσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις. Λύση που θα επανενώνει την Κύπρο στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λύση που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του κράτους, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οποιαδήποτε λύση έξω από αυτό το πλαίσιο, όσο και αν ωραιοποιείται, οδηγεί σε περιπέτειες και τελικά στην οριστική διχοτόμηση.

Κατά τις μέχρι τώρα απευθείας διαπραγματεύσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, έστω και με δυσκολίες, σημειώνονται συγκλίσεις, γίνονται βήματα προόδου αλλά διαπιστώνονται όμως και σοβαρές αποκλίσεις σε σημαντικά ζητήματα. Παρά ότι αναμέναμε περισσότερη πρόοδο από αυτή που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί, δεν απογοητευόμαστε και παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αναφέρει κατ΄ επανάληψη ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ειλικρίνεια, δείχνοντας πάντοτε μέσα από τις προτάσεις που καταθέτουμε την πολιτική μας βούληση για μια δίκαιη λύση και έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι η λύση σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την Τουρκία. Είναι γι’ αυτό που αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της προς την Άγκυρα να αναλάβει τις ευθύνες. Δεν ξεχνούμε άλλωστε ότι η υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, αναφέρεται ρητώς στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αυτό το πλαίσιο ορίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές που θεμελιώνουν την ΕΕ.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, το Υπουργείο Εσωτερικών  ενθαρρύνει και στηρίζει έμπρακτα τις εκδηλώσεις των κατεχομένων Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις οποίες επιβεβαιώνεται η ύπαρξή τους. Υπενθυμίζεται έτσι παράλληλα στη διεθνή κοινότητα, αλλά και σε όσους προσπαθούν με ιδιαίτερο ζήλο να εξαφανίσουν ό,τι μαρτυρεί και θυμίζει τις κατεχόμενες Κοινότητες και Δήμους μας, ότι διεκδικούμε ειρηνικά αλλά επίμονα και χωρίς υποχωρήσεις την επιστροφή μας στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Κοινοτάρχη Φιλιάς και το Δήμαρχο Τροιζήνας, καθώς και τα άλλα μέλη του Κοινοτικού και Δημοτικού Συμβουλίου, για την υποδειγματικά εξαίρετη συνεργασία τους προς όφελος των κοινοτήτων τους, να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τα εκλεκτά μέλη της αντιπροσωπείας του Δήμου Τροιζήνας για τη βοήθεια που προσφέρουν στην Κυπριακή Δημοκρατία με την εδώ παρουσία τους και να ευχηθώ να έχουν μια ευχάριστη διαμονή στο νησί μας, απολαμβάνοντας και την πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία.

Εύχομαι ολόψυχα όπως η επόμενη σας συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην όμορφη Φιλιά και μάλιστα πολύ σύντομα.
 

soap2day