Νέα - Ανακοινώσεις

27

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, σε συνεργασία με την  Μητρόπολη Μόρφου, συνδιοργανώνουν την έκθεση Μόρφου ως Θεομόρφου, του χθες, του σήμερα και του αύριο, από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2011, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου παρά τη Φανερωμένη. Στην έκθεση εκτίθενται 130 και πλέον αντικείμενα, όπως φορητές εικόνες, έργα ξυλογλυπτικής, άμφια, χειρόγραφα και παλαίτυπα. Πρόκειται για πολύτιμα έργα εκκλησιαστικής τέχνης από την ελεύθερη περιοχή, αλλά και κειμήλια προσφύγων  και αφιερώματα πιστών από την  κατεχόμενη περιοχή της Μητρόπολης Μόρφου. Παρουσιάζονται επίσης επαναπατρισθείσες και διασωθείσες εικόνες , βιβλία και ιερά σκεύη  προσφυγικών κοινοτήτων που έγιναν εν αναμονή της μέρας της επιστροφής.

Μεταξύ των εκθεμάτων βρίσκονται οι διασωθείσες κατά την τουρκική εισβολή εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου της κοινότητάς μας, οι οποίες από τότε φιλοξενούνται στην εκκλησία Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα στην Περιστερώνα. Στο ένθετο  πρόγραμμα φαίνεται η εικόνα του Αγίου Γεωργίου με την επιγραφή «Άγιος Γεώργιος, Αρχές 19ου  και 1850, 103Χ 69,5 εκ.,  Ναός Αγίου Γεωργίου Φιλιάς. Προσωρινά στον ναό των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα στην Περιστερώνα». Παρουσιάζονται επίσης φωτογραφίες από τις κατεχόμενες εκκλησίες  του Αγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία Φιλιάς.

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη καλαίσθητη έκδοση, στην οποία περιλαμβάνεται επιστημονικός κατάλογος όλων των εκθεμάτων . Η παρούσα έκθεση είναι σημαντική αφού προβάλλει τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής Μόρφου και τις μακραίωνες θρησκευτικές καταβολές των κατοίκων της και προτρέπουμε όλους να την επισκεφθούν.

 

 

Actions: E-mail | Permalink |
soap2day