Νέα - Ανακοινώσεις

12

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 απεβίωσε η συγχωριανή μας Θεοπίστη Πέτρου Χατζηκώστα. Η Κηδεία της τελέστηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου από τον ιερό ναό Αποστόλου Φιλίππου στα Λατσιά.

Η Θεοπίστη Χατζηκώστα γεννήθηκε στη Φιλιά στις 21 Νοεμβρίου 1926. Παιδί του συγχωριανού μας Κώστα Πουή και της Στυλλούς Νικόλα, από τη γειτονική Κυρά, ανατράφηκε με τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε Έλληνα και Χριστιανό.  

Τα δεσμά του γάμου την ένωσαν με τον εκλεκτό της, τον αείμνηστο Πέτρο Χατζηκώστα, επίσης ευσεβή Χριστιανό και Έλληνα πατριώτη. Ένας ευλογημένος γάμος που της χάρισε 13 παιδιά, από τα οποία επέζησαν τα 9, 14 εγγόνια και 5 δισέγγονα. Μια στρατιά απογόνων γαλουχημένων με τα δικά της ιερά νάματα, της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας.

Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959, ως μέλος της γυναικείας Οργάνωσης και σύζυγος ομαδάρχη της ΕΟΚΑ στο χωριό, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα. Έραβε ελληνικές σημαίες για τις ανάγκες της Οργάνωσης. Φιλοξένησε στο σπίτι της, όπου διατηρούσε κρησφύγετο, τον τομεάρχη της περιοχής και άλλους αντάρτες. Το 1958 έγινε μεγάλη ανεπιτυχής στρατιωτική επιχείρηση στο σπίτι της από τους Άγγλους αποικιοκράτες για τη σύλληψη του τομεάρχη Ιωάννη Κασίνη.

Η Θεοπίστη Χατζηκώστα ήταν η μάνα ηρωίδα και πρότυπο. Η μάνα του μόχθου και της αρετής, της φιλοξενίας, της τιμιότητας, της φιλοπατρίας. Η αιώνια φιλόστοργη Ελληνίδα μάνα με το ήθος και τον ενάρετο βίο της να κοσμούν τη μορφή  της.Actions: E-mail | Permalink |
soap2day