Νέα - Ανακοινώσεις

17

Απεβίωσε το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου 2019 σε ηλικία 93 ετών ο συγχωριανός μας Κυριάκος Κώστα, πρώην κοινοτάρχης Φιλιάς. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου από τον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο. Η οικογένεια  κάλεσε τους τιμώντες τη μνήμη του και αντί στεφάνων εισέφεραν υπέρ του Ταμείου Ευημερίας του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς "Χριστάκης Αποστολίδης "Ρωμηός".

Ο Κυριάκος Κώστα γεννήθηκε στη Φιλιά στις 10 Δεκεμβρίου 1925. Τέκνο 5μελούς οικογένειας βιοπαλαιστών, του Κώστα Αντώνη και της Χατζηπραξούς Χατζηπέτρου, ανατράφηκε με αρχές, αξίες και ιδανικά. Εξαίρετος οικογενειάρχης, πιστός σύζυγος και στοργικός πατέρας, γνήσιος Έλληνας πατριώτης και λαμπρός αγωνιστής, ταπεινός χριστιανός, αγωνιστής της ζωής και της πατρίδας, ευγενικός και σεμνός στην καθημερινότητά του, ήταν οι βασικές αρετές που τον κοσμούσαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. 

Ήταν ιδιοκτήτης και οδηγός λεωφορείου, αναλαμβάνοντας καθημερινά τη διαδρομή Φιλιάς-Λευκωσίας. Σύνδεσε το όνομα μαζί με το επάγγελμά του, αφού, λόγω του επαγγέλματός του, έγινε γνωστός στον περίγυρό του με το προσωνύμιο ο «Κυριάκος ο Σιοφέρης». Αργότερα, μετά την Ανεξαρτησία, εργαζόταν ταυτόχρονα και ως οδηγός, αρχικά του Αρχηγού του Κυπριακού Στρατού και αργότερα διαφόρων Υπουργών Εργασίας.

Ένωσε τη μοίρα του με τη συγχωριανή μας Χαρίκλεια Χατζηγιωργαλλή, γνωστή ως Χαρικλού, με την οποία απέκτησε 2 παιδιά, τη Μαρία και τον Σωτήρη, που του χάρισαν με τη σειρά τους 4 εγγόνια και 2 δισέγγονα. Απογόνους που χαίρουν της αγάπης και της εκτίμησης όλων μας και τους οποίους ο ίδιος ενέπνευσε με αξίες και αρετές, ώστε να καταστούν χρήσιμα μέλη στην κοινωνία και την κοινότητά μας.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Κυριάκος Κώστα, νεαρός τότε και αφήνοντας πίσω τη μητέρα και τα αδέλφια του, κατατάχθηκε με αρ. CVF2880 και υπηρέτησε στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη, με την ειδικότητα του οδηγού.

Την περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 εντάχθηκε στις τάξεις της θρυλικής ΕΟΚΑ και αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Οργάνωσης. Εκτελούσε χρέη συνδέσμου και μετέφερε οπλισμό και καταζητούμενους με το όχημά του. Μετά τη σύλληψη του προκατόχου του, ανάλαβε ως ομαδάρχης στη Φιλιά και φιλοξένησε στο σπίτι του τον τομεάρχη της περιοχής και άλλους καταζητούμενους. Κατά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-1964, ως μέλος ομάδας εθελοντών στη Λευκωσία, πρόσφερε και πάλι πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα. 

Τον Ιούνιο του 1993 διορίστηκε κοινοτάρχης Φιλιάς, θέση την οποία κατείχε μέχρι το τέλος του 2006. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, εξυπηρέτησε και πρόσφερε κάθε δυνατή βοήθεια στους συγχωριανούς του με περισσή αγάπη, προθυμία και ανιδιοτέλεια. Η συνεργασία του με το σωματείο της κοινότητάς του, το Θ.Ο.Ι. Φιλιάς, ήταν άψογη και υποδειγματική σε όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Ως κοινοτάρχης επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την αναστύλωση του βεβηλωμένου Κοιμητηρίου της κατεχόμενης κοινότητάς μας μέσω της UNOPS, εκφράζοντας την προθυμία των συγχωριανών μας να συνδράμουν στην προσπάθεια αφιλοκερδώς.

Το 2010, μετά από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για διορισμό Εκκλησιαστικών Επιτροπών στις κατεχόμενες κοινότητες, διορίστηκε πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Φιλιάς, προσφέροντας τις υπηρεσίες του από τη θέση αυτή μέχρι το 2017.

Αγαπούσε με πάθος το χωριό του και το σωματείο του. Εργάστηκε ακούραστα, με αγάπη και αφοσίωση για τα κοινά, αναδεικνυόμενος τελικά, χάρις στην ισχυρή του προσωπικότητα, τη δυναμικότητα, την εφευρετικότητα και την ευθυκρισία του, αλλά και τη συνέπεια, την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, τον ζήλο και την εργατικότητά του, μια χρήσιμη και ξεχωριστή μονάδα στην κοινωνία και στην κοινότητά μας.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και εκτίμησης στη Μνήμη του για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του προς την κοινότητα Φιλιάς και το σωματείο της, το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιάς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Φιλιάς με το άκουσμα της θλιβερής είδησης αποφάσισαν:

·         Να κηρύξουν τριήμερο πένθος στη Μνήμη του.

  • Η σημαία στο προσωρινό οίκημα να αναρτηθεί μεσίστια επί τριήμερο.
  • Τα συμβούλια των 3 Φορέων να παραστούν στην κηδεία του και να καταθέσουν στεφάνια.
  • Ο πρόεδρος της κοινότητας να εκφωνήσει επικήδειο.
  • Τα συμβούλια των 3 Φορέων να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή στη Μνήμη του πριν από την έναρξη της επόμενης συνεδρίας τους.

Actions: E-mail | Permalink |
soap2day