Νέα - Ανακοινώσεις

31

Tηn Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 απεβίωσε στην Αθήνα ο συγχωριανός μας Δαμιανός Αποστολίδης.  Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από την εκκλησία του κοιμητηρίου της Ηλιούπολης στην Αθήνα την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, όπου έγινε και η ταφή.

Ο Δαμιανός Αποστολίδης γεννήθηκε στη Φιλιά το 1947. Ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά του Ιωάννη Αποστολίδη και της Ελένης Χατζηδαμιανού και  αδελφός του ήρωα Χριστόφορου Αποστολίδη (Ρωμηού), ο οποίος  έπεσε μαχόμενος ενάντια στους Τούρκους εισβολείς παρά το τουρκοκυπριακό χωριό Εληά στις 22 Ιουλίου 1974.

Μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Ελλάδα, ο εκλιπών διορίστηκε εκεί ως καθηγητής σε σχολεία Μέσης Παιδείας. Νυμφεύθηκε την Δήμητρα Μπαγρή, από την Ελλάδα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Ελένη και τον Γιάννη.

Γόνος αγνών αγωνιστών της ΕΟΚΑ, ο Δαμιανός Αποστολίδης δεν θα μπορούσε, παρά το νεαρό τότε της ηλικίας του, να παραμείνει αμέτοχος στον Αγώνα που διεξήγε ο κυπριακός λαός για απαλλαγή από τα βαριά δεσμά της βρετανικής αποικιοκρατίας. Πρόθυμα εντάχθηκε στις τάξεις της ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία της ΕΟΚΑ), ως  το νεαρότερο μέλος της Οργάνωσης στη Φιλιά, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον Αγώνα.

Η τούρκικη εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 τον βρήκε να υπερασπίζεται, ως έφεδρος λοκατζής στην 33η Μοίρα Καταδρομών, την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας. Με απίστευτη προθυμία και αφοσίωση στο καθήκον, πήρε μέρος στις άνισες μάχες στην περιοχή της Κερύνειας για απόκρουση του βάρβαρου εισβολέα, καθώς και σε όλες τις άλλες εντεταλμένες αποστολές της Μοίρας του.


Actions: E-mail | Permalink |