Νέα - Ανακοινώσεις

19

Σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 ο συγχωριανός μας Μνάσωνας Στυλιανού. Η κηδεία του τελέστηκε την επομένη στην Περιστερώνα, όπου διέμενε μετά την προσφυγοποίησή του το 1974.

Ο Μνάσωνας Στυλιανού γεννήθηκε στη Φιλιά στις 28 Φεβρουαρίου 1924. Ήταν παιδί του Στυλλή Χατζηπνάσου, άλλως Φιτσιώνα, από τη Φιλιά  και της Δεσποινούς, από την Κατωκοπιά. Όπως οι περισσότερο άνθρωποι της εποχής του, έτσι και αυτός από νέος αφιερώθηκε στις αγροτικές ασχολίες στο χωριό του. Μαζί με τη σύζυγό του Παρασκευού Κλεάνθη Μερακλή ευτύχησαν να αποκτήσουν 6 παιδιά, τον  Στέλιο,  τον Αντρέα, τον Κλεάνθη, τον Μελέτη, την Αρετή και τη Μάρω.

Το 1955-59 ο Μνάσωνας Στυλιανού, νέος τότε,  με προθυμία και ενθουσιασμό εντάσσεται στις τάξεις της ΠΕΚΑ, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον Απελευθερωτικό Αγώνα του λαού μας.  Τα Χριστούγεννα του 1963, με την εκδήλωση της τουρκοανταρσίας, ο Μνάσωνας,  όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της πατρίδας. Πρόθυμα εντάσσεται ως εθελοντής στρατιώτης στον Λόχο της Φιλιάς και υπερασπίζεται την πατρίδα. Με αφοσίωση στο καθήκον, λαμβάνει μέρος σε όλες τις εντεταλμένες αποστολές του Λόχου, από την Ομορφίτα μέχρι τις μάχες της Πάφου και από τα φυλάκια της περιοχής Δικώμου μέχρι τον Άγιο Επιφάνειο.

Πέρασαν τα χρόνια και το 1974 η τούρκικη εισβολή τον υποχρεώνει να εγκαταλείψει το χωριό του και να εγκατασταθεί μαζί με την οικογένειά του εδώ στη γειτονική και φιλόξενη Περιστερώνα, προσμένοντας από τότε την ώρα που θα γύριζε και πάλι σε γνώριμα και αγαπημένα μέρη. Εδώ, όμως, έμελλε να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, χωρίς το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα.

Actions: E-mail | Permalink |