Νέα - Ανακοινώσεις

11

Τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 απεβίωσε ο συγχωριανός μας Ιωάννης Γεωρίου. Η κηδεία του τελέστηκε την επομένη από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πολεμιδίων.

Ιωάννης Γεωργίου, γνωστός στο χωριό ως ο Γιαννής ο Ράφτης, γεννήθηκε στη Φιλιά στις 4 Μαρτίου 1928. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1953 ένωσε τη μοίρα του με τη συγχωριανή του Ελένη Θεοδούλου Χατζηελευθερίου, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, τον Τάσο, τη Γιωργούλα, την Ελευθερία, τη Νίκη και τον Πέτρο, που του χάρισαν με τη σειρά τους εγγόνια και δισέγγονα.

Όλοι τον θυμόμαστε ως τον ράφτη του χωριού μας που με πολλή μαεστρία δούλευε τη βελόνα, το ψαλίδι και τη ραπτομηχανή για να μας φτιάξει τις περίτεχνες φορεσιές. Υπήρξε πολύ σπουδαίος ποδοσφαιριστής με την αξιόλογη ομάδα του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς κατά τη δεκαετία του 1950.

Νέος τότε, πρόσφερε τις υπηρεσίες του κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας, ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ΠΕΚΑ. Η δράση του, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στην ΕΟΚΑ. Αργότερα, όταν μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας εκδηλώθηκε η τουρκοκυπριακή ανταρσία, ο εκλιπών εντάχθηκε στον λόχο εθελοντών της Φιλιάς, ο οποίος έδρασε σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, όπως στην Ομορφίτα, στην Πάφο και στον Πενταδάχτυλο.

Actions: E-mail | Permalink |