Νέα - Ανακοινώσεις

20
Αφιέρωμα στη Σοφία Λοΐζου Χατζησάββα

Απεβίωσε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 σε ηλικία 86 ετών η Σοφία Λοΐζου Χατζησάββα. Η κηδεία της τελέστηκε την επομένη από τον ιερό ναό Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα. Μετά από επιθυμία της οικογένειάς της, αντί στεφάνων έγιναν δεκτές εισφορές στην μνήμη της υπέρ του Ταμείου Ευημερίας του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς «Χριστάκης Αποστολίδης-Ρωμηός» και του Κοινοτικού Γηροκομείου Περιστερώνας, το οποίο φιλοξενούσε την εκλιπούσα το τελευταίο διάστημα.

Η Σοφία γεννήθηκε στη Φιλιά στις 10 Φεβρουαρίου 1931. Ήταν θυγατέρα του Πέτρου και της Βακούς Πανάου και σύζυγος του Λοΐζου Χατζησάββα. Από τον γάμο της απέκτησε 4 παιδιά, τη Μαρία, τον Ανδρέα, την Έλλη και τον Πέτρο και ευτύχησε να χαρεί εγγόνια και δισέγγονα. Μετά τον εκτοπισμό της από τη Φιλιά εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη γειτονική Περιστερώνα, όπου διέμενε μέχρι τον θάνατό της.

Τον Ιανουάριο του 1956 ο σύζυγός της βγήκε στο αντάρτικο της ΕΟΚΑ και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συνελήφθηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες και κλείστηκε στη φυλακή μέχρι το τέλος του Αγώνα, το 1959. Η ίδια πρόσφερε τις υπηρεσίες της στον Αγώνα ως μέλος της γυναικείας Οργάνωσης της ΕΟΚΑ, με το σπίτι της να καθίσταται την εποχή εκείνη σημείο συνεύρεσης των νεαρών μελών της ΑΝΕ για την ετοιμασία συνθημάτων και για άλλες αποστολές. Στο ίδιο, επίσης, σπίτι τα υποψήφια μέλη της ΑΝΕ κατέφευγαν με κάθε μυστικότητα για να δώσουν στο ιερό Ευαγγέλιο τον όρκο της Οργάνωσης.

Actions: E-mail | Permalink |