Πραγματοποιηθείσες Εκδηλώσεις

27

Με την ευκαιρία των μαύρων επετείων του άφρονος πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και με το βλέμμα και τη σκέψη στο κατεχόμενο χωριό τους οι Φιλλιώτες πραγματοποίησαν τις καθιερωμένες αντικατοχικές τους εκδηλώσεις «Μνήμες Κατεχόμενης Φιλιάς».

Εκδήλωση αιμοδοσίας

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015 διοργανώθηκε εκδήλωση αιμοδοσίας στο προσωρινό οίκημα του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς στην Ανθούπολη αφιερωμένη στους Φιλιώτες πεσόντες και αγνοουμένους. Η προσέλευση ήταν συγκινητική, αφού προσφέρθηκαν 69 φιάλες αίματος για τις ανάγκες συνανθρώπων μας. Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας προσφερόταν δεξίωση προς τιμή των εθελοντών αιμοδοτών.

Εσπερινός Προφήτη Ηλία

Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Προφήτη Ηλία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανθούπολη προϊσταμένου του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Βόστρων κ. κ. Τιμοθέου. Στην ομιλία του ο Πανιερότατος, αφού αναφέρθηκε στη σύνδεση της Φιλιάς με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων λόγω του Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου του Ρηγάτη που είναι κτισμένο στην περιοχή, ευχήθηκε η μέρα της επιστροφής να μην είναι μακριά.

Ο κοινοτάρχης Φιλιάς στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στις θλιβερές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής που συνεχίζουμε μετά από 41 ολόκληρα χρόνια να βιώνουμε, κατέληξε:

«Οι ηρωομάρτυρές μας, οι αγνοούμενοί μας, μαζί και όλοι όσοι έφυγαν στην προσφυγιά με τον καημό της επιστροφής, μας παρακολουθούν και μας καθοδηγούν στον δρόμο του καθήκοντος. Δεν δικαιούμαστε να παραμένουμε απαθείς, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις μνήμες να ξεθωριάσουν. Δεν επιθυμούμε εμείς να είμαστε η καταραμένη γενιά που θα παραδώσει στις επόμενες γενιές μια μοιρασμένη πατρίδα.

Κάθε χρόνο σαν αυτή τη μέρα, εδώ στον ιερό τούτο χώρο προσευχόμαστε και παρακαλούμε όλοι με μια ψυχή τον Προφήτη Ηλία να είναι η τελευταία χρονιά που τον γιορτάζουμε στην προσφυγιά. Απόψε, με τις ευλογίες του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Βόστρων κ. κ. Τιμοθέου, που έχουμε τη χαρά να βρίσκεται ανάμεσά μας, ανανεώνουμε την προσευχή, ενδυναμώνουμε την πίστη και την ελπίδα και ικετεύουμε τον Προφήτη μας να βοηθήσει ώστε να κτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των κατεχόμενων εκκλησιών μας για να τον γιορτάσουμε σύντομα στην πλατεία του χωριού μας, ελεύθεροι και αφέντες στον τόπο μας».

Στην εκκλησία μεταφέρθηκαν από την Περιστερώνα για προσκύνημα οι διασωθείσες από τη Φιλιά εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού τελέστηκε μνημόσυνο των πεσόντων και όλων των θανόντων Φιλιωτών και αναπέμφθηκε δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου προσφέρθηκε δεξίωση, στήθηκε έκθεση φωτογραφίας από την κατεχόμενη Φιλιά και από τις δραστηριότητες στην προσφυγιά.

Εθνικό Μνημόσυνο Χριστόφορου Αποστολίδη

Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά τελέστηκε σε συνεργασία με την οικογένειά του το Εθνικό Μνημόσυνο του Φιλιώτη ήρωα Χριστόφορου Αποστολίδη, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 22 Ιουλίου 1974 παρά το τουρκοκυπριακό χωριό Εληά, στην περιοχή Λεύκας, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Actions: E-mail | Permalink |