Πραγματοποιηθείσες Εκδηλώσεις

24

Σαράντα χρόνια μετά το άφρον πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή οι Φιλιώτες πραγματοποίησαν για άλλη μια φορά στην προσφυγιά τις καθιερωμένες αντικατοχικές εκδηλώσεις «Μνήμες Κατεχόμενης Φιλιάς». Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η καταδίκη της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η διατήρηση της μνήμης του κατεχόμενου χωριού τους και η ανανέωση του όρκου και της αποφασιστικότητάς τους για ανένδοτο αγώνα μέχρι την επιστροφή στη δική τους αγαπημένη γη. Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις «Μνήμες Κατεχόμενης Φιλιάς» ήταν αφιερωμένες σε όλους τους Φιλιώτες πεσόντες και αγνοούμενους, καθώς και σε όλους τους Φιλιώτες που απεβίωσαν στην προσφυγιά προτού προλάβουν να επιστρέψουν στο αγαπημένο τους χωριό.

Μέσα στα πλαίσια των αντικατοχικών εκδηλώσεων διοργανώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 15 Ιουλίου στο προσωρινό οίκημα του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς στην Ανθούπολη Εκδήλωση Αιμοδοσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας προσφέρθηκαν στην Τράπεζα Αίματος Φιλιωτών 70 συνολικά φιάλες αίματος. Σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακαθίσουν σε δεξίωση, απονεμήθηκαν Τιμητικά Διπλώματα σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς τους προς το συνάνθρωπο.

Το Σάββατο 19 Ιουλίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Προφήτη Ηλία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανθούπολη, προϊσταμένου, όπως πάντα, του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου. Η μια από τις δύο εκκλησίες του χωριού είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία, του οποίου η γιορτή συμπτωματικά συμπίπτει με την αποφράδα μέρα της τουρκικής εισβολής. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε μνημόσυνο των πεσόντων και όλων των θανόντων στην προσφυγιά Φιλιωτών και αναπέμφθηκε δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τις προσφυγοποιημένες εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου, οι οποίες είχαν διασωθεί κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Φιλιά και φιλοξενούνται από τότε στον Ιερό Ναό Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα. Μετά τον Εσπερινό, κατά τη διάρκεια μικρής δεξίωσης, δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να επισκεφθούν την πλούσια έκθεση φωτογραφίας από τη Φιλιά, η οποία βρισκόταν στην αίθουσα της εκκλησίας.

Την Κυριακή 20 Ιουλίου τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά το εθνικό μνημόσυνο του Φιλιώτη ήρωα Χριστόφορου Ιωάννου Αποστολίδη, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά των Τούρκων εισβολέων στις 22 Ιουλίου 1974. Αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς, καθώς και αρκετοί Φιλιώτες, παρέστη με τα λάβαρα και κατέθεσε στεφάνι προς τιμή του ήρωα.

Actions: E-mail | Permalink |