Συναπάντημα Φιλιωτών

Το «Συναπάντημα Φιλιωτών» είναι μια ετήσια πολιτιστική εκδήλωση που, όπως και η ονομασία μαρτυρεί, αποσκοπεί στη συνεύρεση των Φιλιωτών και στη διατήρηση και αναθέρμανση των σχέσεών τους. Πρόκειται για τη γνωστή Χοροεσπερίδα που διοργάνωνε με επιτυχία για πολλά χρόνια το σωματείο της κοινότητας, το Θ.Ο.Ι. Φιλιάς. Από το 2007 η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνεργασία της κοινότητας και του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς και λόγω του παγκοινοτικού της χαρακτήρα μετονομάστηκε σε «Συναπάντημα Φιλιωτών».

 

Εκτός από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, η εκδήλωσή έχει και μια άλλη ιδιαίτερη σημασία και σκοπό. Να τιμήσει όσους προσφέρουν για τη Φιλιά, να συμβάλει στη διατήρηση και σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων και να κρατήσει ζωντανή και σε δράση την προσφυγική μας κοινότητα, διατηρώντας την οντότητα και τη συνοχή της στους δύσκολους καιρούς της προσφυγιάς και άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής.

Το συναπάντημά μας αποτελεί ένα οφειλόμενο χρέος προς το κατεχόμενο χωριό μας. Για να θυμούμαστε και να μιλούμε για τις εκκλησιές μας, για τα σχολεία του χωριού μας και το σωματείο, για την πλατεία και τα καφενεία της, για τα σπίτια και τις γειτονιές μας. Και μέσα από τις θύμισες να επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας για αγώνα και διεκδίκηση και την θέληση και την πίστη μας για Επιστροφή.