Εσπερινός του Προφήτη Ηλία

Ο εσπερινός του Προφήτη Ηλία τελείται κάθε χρόνο στις 19 Ιουλίου και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των Αντικατοχικών Εκδηλώσεων «Μνήμες Κατεχόμενης Φιλιάς». Όπως είναι γνωστό, η γιορτή του Προφήτη Ηλία τυγχάνει να συμπίπτει με την αποφράδα μέρα της τούρκικης εισβολής στις 20 Ιουλίου.

Η μια από τις δυο εκκλησίες στην κοινότητά μας είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία και τέτοια μέρα στο χωριό μας γινόταν αξιόλογη πανήγυρης. Η εκκλησία παραμένει βουβή, βεβηλωμένη και αλειτούργητη από το 1974 και χωρίς καμιά υπερβολή έτοιμη να καταρρεύσει. Παρά ταύτα, παραμένει για όλους εμάς σύμβολο αντίστασης, διεκδίκησης και αντικατοχικού αγώνα.

Παλαιότερα η εκδήλωση γινόταν στη Δένεια και μερικές φορές στην Κοκκινοτριμιθιά και την Περιστερώνα. Όμως κατά τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μετά το 2004, ο εσπερινός τελείται στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανθούπολη, στην περιοχή όπου στεγάζεται προσωρινά και το σωματείο μας.

Μετά το πέρας του εσπερινού, τελείται μνημόσυνο των πεσόντων και όλων των θανόντων στην προσφυγιά Φιλιωτών, αναπέμπεται δέηση για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και ακολουθούν ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, προβολές και μικρή δεξίωση.