Η Φιλιά στην Ιταλία

Πολιτιστική Εκδήλωση «Canti di Passione”

Αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Θ.Ο.Ι. Φιλιάς, έχοντας υπό την αιγίδα της τη Βυζαντινή Χορωδία «Ιωάννης Κουκουζέλης» και τον παραδοσιακό τραγουδιστή Μιχάλη Τερλικά αποτελούμενη από 22 συνολικά μέλη, ταξίδευσε στην Ιταλία από τις 27 Μαρτίου μέχρι την 1 Απριλίου 2007 και πήρε μέρος στη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση “Canti di Passione” (Τραγούδια των Παθών).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας (Μεγάλη Ελλάδα) και η αντιπροσωπεία μας συμμετείχε με Βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά Κυπριακά τραγούδια, αποσπώντας πολύ εγκωμιαστικά σχόλια από τον κόσμο και τους διοργανωτές.

Κατά την εκεί παραμονή της η αντιπροσωπεία μας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί ξεχωριστά με το Δήμαρχο, καθώς και τον Επίσκοπο του Brindisi, τους οποίους ενημέρωσε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατεχόμενη Κοινότητά μας και η Κύπρος γενικότερα εξ αιτίας της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, με έμφαση στη βεβήλωση των εκκλησιών μας και στην καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έκθεση φωτογραφίας για τη Φιλιά στήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Δημοτικού Μεγάρου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Επίσης τελέσαμε τη λειτουργία στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Lecce με τον συγχωριανό μας ιερέα Παπα Στέφανο Χρυσάνθους, μέλος της αντιπροσωπείας μας.

Οι δραστηριότητες της αντιπροσωπείας μας στην Ιταλία είχαν καλυφθεί δημοσιογραφικά τόσο από τα Ιταλικά, όσο και τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης.