Αδελφοποίηση της Κοινότητας Φιλιάς με το Δήμο Τροιζήνας

Μετά από ομόφωνες αποφάσεις των Συμβουλίων τους, η κατεχόμενη Κοινότητα της Φιλιάς και ο ιστορικός Δήμος της Τροιζήνας προχώρησαν σε Αδελφοποίηση.

Η τελετή για την Α’ Φάση της Αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε  κατά τη διάρκεια μιας σεμνής και πολύ συγκινητικής τελετής στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου στην Πόλη του Γαλατά, έδρα του Δήμου Τροιζήνας, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008.

 

Η Πράξη της Αδελφοποίησης ολοκληρώθηκε στην Κύπρο, όπου έγινε η τελετή για τη Β’ Φάση της Αδελφοποίησης το Σάββατο 23 Μαΐου 2009 στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου, στον Αρχάγγελο. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό.

Η Φιλιά και η Τροιζήνα μοιράζονται ένα πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν που έχει τις ρίζες του στην προϊστορία. Η αρχαία πόλη της Τροιζήνας, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ιδρύθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους και καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, αλλά και της νεότερης ιστορίας, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ελληνική ιστορία με την ενεργό συμμετοχή της σε εκστρατείες και πολέμους. Είναι η πατρίδα του μυθικού Θησέα και ο τόπος που φιλοξένησε την Γ’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων το 1827. Κοινό χαρακτηριστικό με την Τροιζήνα αποτελεί το πλούσιο επίσης πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν της Φιλιάς με τον πολύ γνωστό «Πολιτισμό της Φιλιάς» που τοποθετείται από τους αρχαιολόγους στα μέσα της τρίτης χιλιετίας π.Χ.