Ομιλία Κοινοτάρχη Φιλιάς

Ομιλία στην τελετή αποκαλυπτηρίων της Πινακίδας για το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου από τον Κοινοτάρχη Φιλιάς Ανδρέα Μιχαήλ

Πόλη του Γαλατά 6 Δεκεμβρίου 2009

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί αδελφοί,

Με πολλή χαρά και μεγάλη συγκίνηση αντιπροσωπεία της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα Κοινότητας της Φιλιάς βρίσκεται αυτές τις μέρες ανάμεσα στους αδελφούς Τροιζήνιους. Σκοπός της παρουσίας μας στα όμορφα μέρη σας είναι για να παραστούμε στους λαμπρούς εορτασμούς που οργανώνετε με την ευκαιρία της γιορτής του προστάτη σας Αγίου Νικολάου και επίσης να λάβουμε μέρος στην τελετή αποκάλυψης της Πινακίδας για προβολή του εθνικού θέματος της Κύπρου, η οποία τοποθετήθηκε στην περίοπτη αυτή θέση με πρωτοβουλία και απόφαση του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Τροιζήνας.

Τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Πράξη της αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου της Τροιζήνας και της Κοινότητας της Φιλιάς δεν έγινε απλώς τυπικά και για να παραμείνει στα χαρτιά, αλλά άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά αποκτώντας πρακτική σημασία και ουσιαστικό χαρακτήρα και ρόλο. Πρόθεση είναι να διευρύνουμε τις μεταξύ μας συνεργασίες και ανταλλαγές με στόχο να καλύψουν και τους πολίτες των δυο μερών.

Με την αποκάλυψη σήμερα της Πινακίδας υλοποιείται η εξαγγελία του αγαπητού Δημάρχου κατά την ομιλία του στην τελετή αδελφοποίησης στη Λευκωσία. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται η πρόνοια του Πρωτοκόλλου για συνεργασία των δυο Μερών στην προβολή και προώθηση του εθνικού προβλήματος της Κύπρου και στον αγώνα για απελευθέρωση της ημικατεχόμενης πατρίδας μας και της κατεχόμενης Φιλιάς.

Η Πινακίδα θα παραμείνει εδώ για να υπενθυμίζει στους επισκέπτες την τούρκικη εισβολή και κατοχή και την παραβίαση των βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο. Θα παραμείνει για να διαλαλεί το μήνυμα για ανένδοτο αντικατοχικό αγώνα μέχρι να λάμψει ο ήλιος της Δικαιοσύνης στον τόπο μας. Γιατί εμείς στην Κύπρο δεν ξεπουλάμε πατρίδες και δεν βολευόμαστε με λιγότερο ουρανό. Στην Κύπρο γη, ουρανός και θάλασσα την λευτεριά προσμένουν.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον αδελφό Δήμαρχο Τροιζήνας κ. Ιωάννη Σαμπάνη, μαζί και όλα τα αγαπητά μέλη του Δημοτικού του Συμβουλίου για την πρωτοβουλία τους. Ευχαριστούμε επίσης τους αδελφούς μας Τροιζήνιους για την αγάπη κι’ εκτίμηση για μας, την οποία και ανταποδίδουμε.