Ομιλία τού Δημάρχου Τροιζήνας

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΜΠΑΝΗ
ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΑΣ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΛΑΤΑ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Αιδεσιμότατε πάτερ Ιωάννη, αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αγαπητέ συμπατριώτη Σπύρο Σπυρίδωνα, αγαπητοί συνάδελφοι της Αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι διευθυντές, αγαπημένοι μου συμπολίτες, αγαπημένοι μου μαθητές και αγαπημένες μου μαθήτριες,

Σήμερα 6 Δεκεμβρίου, εορτή του πολιούχου της έδρας του δήμου μας, σήμερα 6 Δεκεμβρίου εορτή του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των ναυτικών, του προστάτη της περιοχής μας, σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τη μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε στον τόπο μας, συνέλληνες και ομοεθνείς, αδελφούς κατά το γένος, αδελφούς Κυπρίους πολίτες, αδελφούς Κυπρίους, οι οποίοι έχουν τη καταγωγή από την κωμόπολη Φιλιά της Κύπρου μας.

Μία όμορφη κωμόπολη, η οποία δυστυχώς είναι υπόδουλη στην κατεχόμενη ζώνη της μεγαλονήσου, ευτυχώς όμως είναι ελεύθερη, ζει εν τοις πράγμασι ελεύθερη  στις περήφανες καρδιές των αξίων Κυπρίων αδελφών μας. Σκοπός της επίσκεψής τους, είναι η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης του Δήμου Τροιζήνας με την Κοινότητα Φιλιάς. Τόσο το Κοινοτικό Συμβούλιο της Φιλιάς, όσο και το  Δημοτικό Συμβούλιο της Τροιζήνας, με ομόφωνες αποφάσεις τους αποφάσισαν να αδελφοποιηθούν, θέτοντας κοινούς στόχους πλέον, την ανάπτυξη, την προαγωγή, την από κοινού πιστή εφαρμογή των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας των λαών και των συνειδήσεων, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, αξιών όπως η εντιμότητα και η φιλαδελφία. Τούτες οι αξίες πραγματικά είναι κοινός στόχος, είναι θεμιτές αξίες, είναι αξίες οι οποίες είναι το αντικείμενο των προσπαθειών όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των πόλεων ανά τον κόσμο που αδελφοποιούνται. Και αυτές οι αξίες, όπως προανέφερα, θα γίνουν και για μας, για την Κοινότητα Φιλιάς και για το Δήμο Τροιζήνας, ορόσημα, οράματα, θα γίνουν ψηλές αξιακές κορυφές, τις οποίες πιστεύω θα κατακτήσουμε με ενάρετο αγώνα από κοινού και αδελφωμένοι.

Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον λόγος, και θα μου επιτρέψετε να εκτιμήσω σημαντικότατος λόγος, για τον οποίο κάνουμε αυτή την αδελφοποίηση. Συντελείται η αδελφοποίηση αυτή, διότι η Κοινότητα Φιλιάς είναι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μας. Μαζί με το συστενάζον υπόλοιπο τμήμα της μεγαλονήσου. Αδελφοποιούμαστε αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί αδελφοί Κύπριοι, αδελφοποιούμαστε μαζί σας, γιατί όπως εσείς έχετε αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας στην καρδιά σας για την επάνοδο σας στις πατρώες οικίες, όπως εσείς δεν έχετε υποστείλει τη σημαία του αγώνα για την απελευθέρωση του κατεχόμενου τμήματος της μεγαλονήσου, έτσι και εμείς αγαπητοί πατριώτες και φίλοι, όχι μόνο θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε συμπαραστάτες σε ένα αγώνα, αλλά θέλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, αν είναι δυνατό, να βροντοφωνάξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι και τη ζωή μας να δώσουμε ακόμα για την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου.

Πιστέψτε με, όλοι οι Έλληνες στην Κύπρο, στον Ελλαδικό χώρο, απανταχού της γης, αν θεωρούν την Κύπρο πατρίδα τους, την κατεχόμενη Κύπρο την θεωρούν δυο φορές πατρίδα τους. Η αδελφοποίησή μας με την κοινότητα Φιλιάς αποσκοπεί στην υπηρέτηση των πανανθρώπινων αξιών αφενός, και την εξυπηρέτηση του εθνικού μας χρέους, γιατί έτσι το θεωρούμε, εθνικό μας χρέος. Αφετέρου, αδελφοποιούμαστε και με αισθήματα εξηγήζουσας, να μου επιτρέψετε να πω, φιλαδελφίας, σας ονομάζουμε και σας αισθανόμαστε αδελφούς και από σήμερα κηρύσσουμε την Κοινότητα Φιλιάς αδελφό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Δήμο Τροιζήνας.

Αγαπημένοι μου φίλοι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη ψυχική σας κυρίως ανάταση. Αυτό που εγώ βλέπω στα μάτια σας, επειδή έχω την τύχη να είμαι απέναντι σας, είναι ότι πραγματικά μέσα σας, σε όλους, σε κάθε μια και στον καθένα υπάρχει ψυχή. Ζει η ελληνική ψυχή. Σας ευχαριστώ γι΄ αυτό το γεγονός. Σας ευχαριστώ και για την φυσική σας παρουσία σήμερα εδώ, σε μια μέρα που είναι επιβαρημένη με πρόγραμμα, λόγω του εορτασμού του πολιούχου μας Αγίου.
Ιδιαίτερα θέλω εκφράσω την ικανοποίησή μου και την ευαρέσκειά μου προς όλα ανεξαιρέτως τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Φιλιάς και όλα ανεξαιρέτως τα Μέλη των συναδέλφων μου στο Δήμο Τροιζήνας, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την κοινή ομόφωνη απόφασή τους.
Επιπλέον οφείλω και επιθυμώ να ευχαριστήσω τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ και πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Φιλιάς και στη συνέχεια γενόμενο συντοπίτη και συμπατριώτη εδώ στο Γαλατά, τον κ. Κώστα Αλουπό. Ο κ. Αλουπός ήρθε στον τόπο μας μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων, εργάστηκε επί δύο περίπου δεκαετίες εδώ και μετέβη πίσω στη Κύπρο μετά τη συνταξιοδότησή του. Στον τόπο μας όμως, διαμένει μόνιμα μια θυγατέρα του, ένα από τα πολλά του παιδιά, η Κατερίνα, σύζυγος του Αθανασίου Μητρόκα, η οποία είναι εξαίρετη Ελληνίδα μητέρα και συμπολίτισσα μας. Ευχαριστώ τον κ. Κώστα Αλουπό, διότι σε αυτόν ανήκει η πατρότητα της ιδέας της αδελφοποίησης.

Τέλος από μέσης καρδίας, θέλω να ευχαριστήσω τον Κοινοτάρχη της Φιλιάς και πρώην Πρώτο Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύριε Πρόεδρε το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας δεν μας επέτρεψε να κάνουμε παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σας υποσχόμαστε όμως όλοι εμείς οι συμπολίτες μου ότι, με την επίσκεψη μας την επόμενη άνοιξη για  την υπογραφή στην Κύπρο του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, θα έρθουμε με τους συλλόγους μας, θα έλθουμε και όλοι εμείς εκεί ως επισκέπτες σας, προκειμένου να κάνουμε την πρώτη πολιτιστική ανταλλαγή.

 Όμως κ. Πρόεδρε, αυτό το οποίο για μένα θα είναι ορόσημο ζωής, και εμπιστευτείτε το λόγο μου, θα είναι και για όλους τους συμπατριώτες μου, θα είναι να επισκεφθούμε όλοι μαζί την ελεύθερη Κοινότητα της Φιλιάς. Για την απελευθέρωση της Φιλιάς, από σήμερα, από κοινού και με υψηλό φρόνιμα, ξεκινούμε φιλικό αγώνα.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι σας ευχαριστώ πολύ.